TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Hermannin puutarha

Hermannin puutarha

Hermanstads trädgård är en gemenskapsodling som upprätthålls av människor som bor i området. Skörden delas mellan dem som talkoarbetar i trädgården.

Hermanstads trädgård är en gemenskapsodling som är befinner sig på stället där Sörnäs fängelse hade sin köksträdgård tidigare. Vi började 2013 med gerillaodling, då grävde vi upp gamla odlingsbäddar ur gräset. På Helsingfors stads flygfotografier ser man att det odlats på platsen åtminstone sedan 1932. Själva fängelset stod färdigt redan 1881. Helsingfors stad började 2016 bygga park i området och vi fick bli kvar och odla vår trädgård med förvaltningsavtal.

Trädgården fungerar på gemenskapsbasis, och alla som talkoarbetar här får dela på skörden. Man behöver inte binda sig till något och hittills har trädgårdsföreningen inte tagit medlemsavgift. Vi har täckt utgifterna av trädgården med inkomster vi fått med att hålla kafé på Restaurangdagen. Vi väljer tillsammans vad vi vill odla tidigt på våren och delar ansvaret för förfödningen.

Vi odlar rotfrukter, baljväxter, kål och potatis i fem spalter i årlig rotation. Vi låter en spalt åt gången vila och växa gröngödsel. Det gillar insekterna! Utöver odlingsspalterna har vi örtagård, jordgubbsland, zucchinibäddar och drivhus för tomat, där vi även odlar paprika och äggplantor. Därtill finns det äppelträd, bärbuskar och naturligtvis massor av blomsterbäddar!

Som specialiteter har vi provat att odla majs, vattenmelon och kronärtskock. Vi har också svampodlingar där ostronskivling växer på hösten. I samband med renoveringen av parken räddade vi stora mängder sparris, rabarber, kungsmynta, pepparrot och perenner som praktlysing, såpnejlika, midsommarros, vallmo, fänrikshjärte, iris och två olika arter av pioner från fängelsets gamla trädgård.

I trädgården talkoarbetar främst människor som bor i de närliggande områdena. Antalet aktiva varierar och är cirka 20-30. Vår Facebook-grupp har för närvarande 365 medlemmar, där håller vi kontakt och berättar vad som pågår i trädgården under odlingssäsongen. I trädgården kan man också ha picknick och grilla.

Hermanstads trädgård är öppen året runt.

Om du blev nyfiken, så kom gärna med! Du hittar oss i trädgården på onsdagar från kl.18 och på söndagar från kl.16. Välkommen att beundra oasen mitt i staden!

Kontaktuppgifter
Ägare
Hermannin viljelijät ry -
Adress
Eläinlääkärinkatu (5), Hermanninpuisto Hermansparken Visa på kartan
Postnummer
00580
Postkontor
Helsinki
Landskap
Nyland
Kommun
Helsingfors
Trädgårdsresemål
Ja
Tilläggsinformation
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

Inträde till Hermanstads trädgård är alltid gratis.
Kaffeservering på restaurangdagar och temadagar.

Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska