TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Puolakan puutarha

Puolakan puutarha

Trädgården ligger som granne med Tykö nationalpark vid stranden av Puolakka. 10 ha stor egkosmark är delad med 4,4 ha privat naturskyddsområ och ca tre ha stor parkaktigt område, som har ett staket runt sig. Resten av skogen är moskog i naturtillstånd.

Vår tre ha stor trädgård är mångsidig och delar sig i olika områden. En naturlig källa skapar fuktighet och formar en liten damm med klart vatten där man kan ta ett uppfriskande dopp, då vattnets temperatur är under 10 grader runt året. Mitten av trädgården ligger att stockhus från 1800-talet, som fungerar familjens fritisdbostad. På gården finns olika lövträd, buskar och blomrabatter. Det växer också ett gäng träd i olika åldrar: ek, bok, ask, ginnalalönn. Bland dem finns också en valnöt och lindar och almar. Gamla rhododendron har skapats sin egen stora grupp. Under temadagen kan ännu Tertis ros blomma. Gamla perennagrupper samlar fjärilar och bin på hösten. På våren blommar vit-, blå-, gul-, grön och svavelsipporna. Trädgården har skötts sedan från slutet av 1980-talet, nu är det den andra generationens tur. Man har strävat till att ta hand om biologiska mångfalden i trädgårdsskötseln, som gäller både växter och djur. Rishögar är insektshotellen och inte bara rishögar. ;D På gården bor också snokar, kopparödlor, paddor och skogsödlor. På dammen kan man se mindre vattensalamander, änder eller knipor. Grävlingen Sirkka tar hand om luftning av gräsmattan. Viltstängseln håller rådjuren på utsidan och familjens vinthundar på insidan.

Det finns också möjlighet att bekanta sig med naturskyddsområdet och se naturliga källor, men terrängen är hård, det är svårt att ta sig fram och man måste gå 200 m genom ett kärr, om man vill komma fram hela vägen. Om man är inte så intresserad av gå i skogen, kan man ta stigen (200 m) till stranden vid Puolakka och ta en simtur, vattnet är dock lite grumligt. Annars kan man ta det lugnt i parken och njuta av naturen med en kopp kaffe. Parkområde Tilkku, är ca halv ha området vid parkens södra kant. Där kan man riktigt känna lugnet, då den ligger mitt i Tykös naturskyddsområdet, bredvid Natura 2000 området och ytterligare bland skyddade stränder. Det kommer inte att byggas höghus hit i snar framtid.

Puolakka är hundarnas paradis och människorna arbetsläger, men på ett trevligt sätt. Vi deltar i evenemanget för första gången och välkomnar dig till vår trädgård. Om din hund är snäll och social och den gräver sig inte under staketet, är den också välkommen med. Här finns gott om plats att leka och springa. Trädgårdar är gjorda för att man får titta på dem, så vi hoppas att vi ses. Hälsingar, Esa och Laura

ps.Under samma resa rekommenderar vi er att bekanta er med Tykö bruk och dess området, Mathildedahl och Tykös nationalpark, där det finns möjligheter för flera olika utomhusaktiviteter.

Kontaktuppgifter
Ägare
Laura Fomin
Adress
Joutnantie 700 Visa på kartan
Postnummer
25570
Postkontor
Teijo
Landskap
Egentliga Finland
Kommun
Salo
Telefon
0505608306
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska