TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Pitkänpöydäntalo

Pitkänpöydäntalo

Hälften av den 1300 kvadratmeter stora tomten som hör till Pitkänpöydäntalo utgörs av en trädgård. Här spelar gamla, tåliga perenner huvudrollen. I odlingslådorna finns nyttoväxter och sommarblommor. I orangeriet trivs vinrankor och nyttoväxter som är känsliga mot kyla. Sommarens höjdpunkt är då pionerna blommar. Trädgården pryds av hemgjorda mosaikarbeten, statyer och brukskeramik.

I huvudsak är det Kaisa som sköter trädgården. Tuomo hjälper med de tyngsta jobben och med byggprojekt. Hönorna som bor i trädgården hjälper också till eftersom de älskar smörblommor och även ser till att sniglar hålls borta. Labradoren Lilli fungerar som ”flismaskin” för kvistar och hänger med Kaisa överallt där hon jobbar. Hunden tycker också om att gräva och då det är dags för skörd gillar hon krusbären.

Korpelas tomt är cirka 1300 kvadratmeter stor och ungefär hälften av den upptas av trädgården. I trädgården finns i huvudsak gamla perenner och i odlingslådorna nyttoväxter och sommarblommor. I orangeriet trivs vinrankor och nyttoväxter som är känsliga mot köld.

Då man frågar gårdens trädgårdsmästare vilken årstid trädgården är som vackrast säger de att den på sitt sätt är fin året om. Sommarens höjdpunkt är då pionerna blommar.

Kaisa tycker att trädgårdsskötsel ger njutning, det känns belönande till och med att rensa ogräs och plocka sniglar. Skördetiden ligger nära hjärtat, för visst är det härligt att i slutet av sommaren kunna äta mat som man själv odlat.
Kaisas keramikarbeten ger trädgården en personlig prägel. Hon planerar och förverkligar årligen nya idéer. Största delen av hennes arbeten har en funktion, det kan handla om något som ger stöd åt växterna, eller också tillverkar hon krukor och små bassänger där fåglarna kan dricka. Varje år föds även verk som tillför trädgården skönhet; statyer, mosaikarbeten och andra konstverk.

Med ägarens ord sagt: ”Allt är bara så roligt!” Och visst är det roligt då en trädgård är både levande och avslappnad och samtidigt funktionell.

Kontaktuppgifter
Ägare
Kaisa ja Tuomo Korpela
Adress
Mariankatu 7 Visa på kartan
Postnummer
07900
Postkontor
Lovisa
Landskap
Nyland
Kommun
Lovisa
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
  • Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska