TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Pradisens frukternas gård

Pradisens frukternas gård

I hemträdgården i lummiga Pirkkola prövar vi på fruktsorter som man vanligtvis ser bara i områden med ett förmånligare klimat än här. Se även artikeln och tv nyhetern från år 2020 (på finska):

K&K
www.kirkkojakaupunki.fi/-/juha-solantie-hoitaa-paratiisin-hedelmien-tarhaansa-tieteellisella-otteella-avoimet-puutarhat-tapahtumaan-osallistuvalla-pihalla-nakyy-ilmastonmuutoks

MTV3
www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiesitko-etta-suomessa-kasvatetaan-paarynoita-aprikooseja-ja-persikoita-helsinkilaisessa-puutarhassa-kokeillaan-satoja-muitakin-lajikkeita-se-oli-suoranainen-haaste/7864750

Fruktträdgården i Pirkkola, som anpassar sig till det förändrade klimatet, är den mest exotiska av mina fyra samlingar av mer än 300 speciella fruktplantor. Dess tema är utomhusodling av de finaste, nya och mestadels okända arter och sorter som är möjliga i Finland. Klimatförändringarna är ett enormt globalt hot, men det är också rimligt att ta hänsyn till de lokala möjligheter förändringen medför. En viktig uppgift är att ersätta det nuvarande föråldrade urvalet av fruktsorter för att matcha de föränderliga förutsättningarna. I praktiken innebär det att man flyttar för att odla sorter som idag växer i områden som liknar vårt snart kommande klimat, som till exempel norra Tyskland.

Fruktväxter växer i olika delar av trädgården, t.ex. vinrankor, persikoträd, aprikosträd och valnötter – och många andra intressanta saker som det nuvarande klimatet möjliggör. Etableringen av trädgården startade för bara 5 år sedan och den kompletteras varje år. Den bästa skördetiden har precis börjat, men redan nu kan du smaka på till exempel ett tiotal päronsorter av högsta kvalitet.

Ska vi göra ett litet paradis för dig också?
Trädgårdar är individer. Att odla även de finaste frukterna i nästan varje region i vår region är möjligt och inte ens svårt, men ett framgångsrikt genomförande kräver förståelse för förutsättningarna och speciella färdigheter. Kunskapen att välja rätt sorter och göra dem framgångsrika har bara öppnat sig för mig genom årtionden av teori och praktiska studier, klimat- och sortsjämförelser och forskningsresor – och den hårda vägen. Ändå kommer det alltid nya insikter varje år.

Min idé, som har mognat länge, är att erbjuda mitt kunnande till dem som är intresserade av att odla de finaste frukterna med ett prisvärt totalpaket, med vilket du kan implementera en gourmetträdgård med de bästa växterna, skräddarsydda för din trädgård och dina önskningar. Det spelar ingen roll om du aldrig ens har odlat ett äppelträd, förutom en detaljerad konsultation får du träden och allt du behöver för att börja växa!
Paradispaketet är också den bästa presentidén till en vän eller släkting, lämplig för en stor eller liten trädgård, även till nästa vår!

Vi ses i Pirkkola söndagen den 9 juli,

Juha & Paula

Kontaktuppgifter
Ägare
Juha Solantie
Adress
Femgränsvägen 7 Visa på kartan
Postnummer
00630
Postkontor
Helsingfors
Landskap
Nyland
Kommun
Helsingfors
Telefon
0413156074
E-post
juha.solantie(at)welho.com
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
  • Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska