TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Paradisens frukternas gård

Paradisens frukternas gård

I hemträdgården i gröna Pirkkola prövas fruktsorter som för det mesta är vana vid att ses bara för tillfället i ett gynnsammare klimat än vårt. Du kan också läsa mer om vår trädgård i artikeln i Kotipuutarhalehti 3/2024!

Genom oss erbjuds nu även andra trädgårdsentusiaster det bredaste urvalet av de finaste sorterna av speciella fruktväxter i Finland: persikor, aprikoser, päron, körsbär, vinrankor. Läs mer på www.paratisinhedelmat.fi eller skaffa din genom att besöka Öppna trädgårdar!

Den gamla goda vintern 2023-24 visade sig återigen sanna att inte ens de finaste, rätt utvalda fruktträden dör av frost: efter -27 C blommar aprikoser, körsbär och päron rikligt! Testvintern dödade ingen av de ca 15 persikosorterna i trädgården, och något överraskande har de flesta också ganska fin blomning! Bäst av allt är att tack vare den sena våren är blomningen också tajmad efter den värsta frostfaran, då man kan vänta på den läckra skörden igen! En ny bild visar rekordblomningen av Finlands största aprikosträd som växer i mina föräldrars trädgård i Sockenbacka, Helsingfors!

Nedan finns även länkar till artikeln och TV-nyheterna om 2020 års evenemang:
K&K
www.kirkkojakaupunki.fi/-/juha-solantie-hoitaa-paratiisin-hedelmien-tarhaansa-tieteellisella-otteella-avoimet-puutarhat-tapahtumaan-osallistuvalla-pihalla-nakyy-ilmastonmuutoks

MTV3
www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiesitko-etta-suomessa-kasvatetaan-paarynoita-aprikooseja-ja-persikoita-helsinkilaisessa-puutarhassa-kokeillaan-satoja-muitakin-lajikkeita-se-oli-suoranainen-haaste/7864750

Fruktträdgården i Britas, som anpassar sig till det förändrade klimatet, är den mest exotiska av mina fyra samlingar av mer än 300 speciella fruktplantor. Dess tema är utomhusodling av de finaste, nya och mestadels okända arter och sorter som är möjliga i Finland. Klimatförändringarna är ett enormt globalt hot, men det är också rimligt att ta hänsyn till de lokala möjligheter förändringen medför. En viktig uppgift är att ersätta det nuvarande föråldrade urvalet av fruktsorter för att matcha de föränderliga förutsättningarna. I praktiken innebär det att man flyttar för att odla sorter som idag växer i områden som liknar vårt snart kommande klimat, som till exempel norra Tyskland.

Fruktväxter växer i olika delar av trädgården, t.ex. vinrankor, persikoträd, aprikosträd och valnötter – och många andra intressanta saker som det nuvarande klimatet möjliggör. Etableringen av trädgården startade för bara 6 år sedan och den kompletteras varje år. Den bästa skördetiden har precis börjat, men redan nu kan du smaka på till exempel ett trettiotal päronsorter av högsta kvalitet.

Ska vi göra ett litet paradis för dig också?
Trädgårdar är individer. Att odla även de finaste frukterna i nästan varje region i vår region är möjligt och inte ens svårt, men ett framgångsrikt genomförande kräver förståelse för förutsättningarna och speciella färdigheter. Kunskapen att välja rätt sorter och göra dem framgångsrika har bara öppnat sig för mig genom årtionden av teori och praktiska studier, klimat- och sortsjämförelser och forskningsresor – och den hårda vägen. Ändå kommer det alltid nya insikter varje år.

Min idé, som har mognat länge, är att erbjuda mitt kunnande till dem som är intresserade av att odla de finaste frukterna med ett prisvärt totalpaket, med vilket du kan implementera en gourmetträdgård med de bästa växterna, skräddarsydda för din trädgård och dina önskningar. Det spelar ingen roll om du aldrig ens har odlat ett äppelträd, förutom en detaljerad konsultation får du träden och allt du behöver för att börja växa!
Paradispaketet är också den bästa presentidén till en vän eller släkting, lämplig för en stor eller liten trädgård, även till nästa vår från vår sidan www.paratiisinhedelmat.fi

Vi ses i Britas söndagen den 16 juni, varmt välkommen!!

Juha & Paula

Kontaktuppgifter
Ägare
Juha Solantie
Adress
Femgränsvägen 7 Visa på kartan
Postnummer
00630
Postkontor
Helsingfors
Landskap
Nyland
Kommun
Helsingfors
Telefon
0413156074
E-post
juha.solantie(at)welho.com
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

Säsongen 20.4.-20.7 tisdagar och torsdagar kl. 16.00-20.00, övriga tider efter överenskommelse.

 • Enligt överenskommelse
 • Öppethållningstider
 • -

Tilläggsservice
 • Tillgänglig för rörelsehindrade
 • Hundar tillåtna
 • Kaffeservering
 • Plantförsäljning
 • Självplock
 • Inkvartering
Servicespråk
 • Finska
 • Svenska
 • Engelska