TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Minitäppa

Minitäppa

Pensionärernas radhuslägenhet och dess framgård som är bara några år gammal men redan fullplanterad. På många sätt kanske den minsta av deltagarna, förutom när det gäller antalet växtarter.

I början fanns det bara en lerig trampad gräsmatta, några bulkspireor, en förfallen lekstuga och en, för platsen alldeles för stor lönn. Nu, bara några år senare hittar man en oas i miniformat och en del av årtiondenas intresse för allt levande. Även om blommorna inte är det viktigaste här, utan man är kanske mera intresserad av olika bladformer och växtsätt, så blommar det dock vanligtvis från mars till december


Här hittar man arter från Amerika till Kamtjatka halvön, avlägsna Koreanska öar och många andra delar av världen, men alla valda växter måste vara sådana som klarar sig utan extra pysslande. Efter vårstädningen får dem klara sig så gott som utan vård. Lättskött är inget värde i och för sig - det är ju bara ett sätt att tala om människor som egentligen är inte alls intresserade av trädgården. På en liten avgränsad ruta ser man helheten genast och därför är det önskvärt att växterna ser bra ut hela säsongen och de vedartade ser intressanta ut också under vinterhalvåret. Här är man inte intresserad av trädgårdstrender och man tycker att konventionell tänkandet tar kål på kreativitet. Hos växtnörden använder man växternas riktiga namn. Rariteter och kuriositet finns det kanske också med, men dem får nöja sig med statistens roll, dem gör inte stommen för helheten.

Bakgården är främst hundens och gräsklipparens rike. Förökning och uppdragning av plantor börjar också där innan man flyttar dem över till familjens sommarställe. Naturligtvis får man bekanta sig också men den här delen av trädgården om man är intresserad av att titta när gräset växer.
Pratsamma är vi och diskuterar gärna – det är ju väl syftet med den här evenemangen – att träffa likasinnade människor.
Massor av plantor till salu. Fråga gärna om det är nåt speciellt du söker.

Kontaktuppgifter
Ägare
H. ja T. Kytölä
Adress
Permovägen 7 a1 Visa på kartan
Postnummer
68600
Postkontor
Jakobstad
Landskap
Österbotten
Kommun
Jakobstad
Telefon
0405717959
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska