TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Mielikuvamatkaajas meditationträdgård

Deltar i temadagen 2024
Mielikuvamatkaajas meditationträdgård

Mielikuvamatkaajas meditationträdgård

I den här trädgården har man koncentrerat sig på skapande idéer blommor och välbefinnande för insekter och fjärilar. Nyttoväxter finns också men huvudsaken är ögonfröjden.

Den ca 900 kvadratmeter stora Mielikuvamatkaajan meditaatiopuutarha sköts av Nunu och hennes man Toni. Trädgården har fått sitt namn av att trädgårdsskötsel är terapeutisk och meditativ närvaro i nuet. Nunu berättar hur hon mediterar då hon planterar eller rensar ogräs, då hon klipper gräsmattan eller då hon ligger i hängmattan.
Toni sköter gräsklippandet och hjälper till med trädgårdens konstruktioner. Nunu sköter om planteringarna, svarar för idéerna och till mestadels för idéernas förverkligande. Den kära gamla kattfrun Tikru övervakar trädgårdsarbetet numera från sin sista viloplats under tujan.
Trädgården är ännu i sitt vardande. Man låter en sak leda till en annan utan speciella planer eftersom trädgården själv berättar hurdan den vill vara. Från gammalt finns här äppel-, körsbärs- och plommonträd samt bärbuskar. Nunu har planterat rododendron, syrenhortensia, ett äppelträd och massor av blommor. Nunu älskar alla blommor, även de som kallas för ogräs.
Rabarber, zucchini och andra lättskötta nyttoväxter har stadgat sig. Utöver dem har man gett utrymme speciellt för lättskötta blommande örter. Nunu drömmer om ett växthus, men först måste lämpligt byggmaterial hittas och platsen bestämmas.
Mielikuvamatkaajan meditaatiopuutarha är alltid som bäst eftersom man nästan året runt kan pyssla och lugna sig där. På sommaren blommar det alltid någonstans och på vintern njuter man av att betrakta trädgården och av att planera den följande säsongen.
Enligt Nunu är det mest belönande när man får förverkliga sina visioner och se hur arbetet med dem tar sig Insekter, fjärilar och trollsländor som svärmar i trädgården berättar även de att man lyckats med något. Nunu hoppas att besökare minns någon känsla som trädgården gett.
Nunu beskriver: ”Hej jag fick en idé… ofta får jag också en vild idé som sedan börjar leva sitt eget liv och formas i processen. Ett bra exempel är fontänen som jag först gjöt av betong i rabarberblad. Nästa sommar förbättrade jag den och nu senaste sommar fick den sin slutliga form. Jag gillar också att återanvända: ofta är någon annans skrot en annans skatt!”. Mielikuvamatkaaja är i Instagram på finska.

Kontaktuppgifter
Ägare
Anu Nunu Laitinen
Toni Väkeväinen
Adress
Villa Iiris, Krogränd 4 Visa på kartan
Postnummer
07920
Postkontor
Lovisa
Landskap
Nyland
Kommun
Lovisa
Telefon
0407670637
Inträdesavgift
-
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

16.6.2024 kl 12-17
3.-4.8.2024 kl 12-17

 • Enligt överenskommelse
 • Deltar i temadagen 2024
 • Temadag arrangeras 16.6.2024. Under temadagen är trädgårdarna öppna kl. 12-17
Tilläggsservice
 • Tillgänglig för rörelsehindrade
 • Hundar tillåtna
 • Kaffeservering
 • Plantförsäljning
 • Självplock
 • Inkvartering
Servicespråk
 • Finska
 • Svenska
 • Engelska