TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Leppämäki

Leppämäki

Innergårdsområde på ett 2600 m2 med mycket natursten. Perenner och en damm.

Trots sitt namn har den 2 600 kvadratmeter stora tomten som heter Leppämäki ingen al och ingen kulle. Tomten och dess trädgård har varit bebodd sedan -56 och familjen Sivonen är dess fjärde ägare. Varje familj har satt sin prägel på trädgården på sin tid och de nuvarande invånarna har format helheten så att den ser sin egen ut sedan 2011. De första åren ägnades åt att utforska växterna på gården och dess fastigheter och så småningom har de olika delarna av gården fått ett nytt utseende.

Idag spelar natursten en stor roll på gården, med många stenmurar, upphöjda bänkar för perenner och staket för olika delar av trädgården. Sten finns faktiskt överallt på gården, och ligger garanterat under jorden om en spade slår i marken. Trädgårdens förgrund är en öppen gräsyta som sakta övergår i en skogsträdgård på baksidan genom fleråriga planteringar, där gångar korsar ett lusthus täckt med humle och små skogsängslamm.

Utöver stenar är trädgårdens viktigaste inslag perenner, träd och buskar, varav ägarnas favoriter är lummiga gröna band, tärnor, kulor och även fjällmänniskor, som snabbt fyllt stora ytor och vårblomningen och hösten. färgläggning är underbar. Vinstockar har vinhortensior, lockar och humle, som gult guldhumle. Av buskarna är din favorit snöbollstaggen och de olika blommande perennerna är pioner, levermos, iris och iris. På gården finns också en björkdunge, som av sin storlek att döma kan ha bebott tomten redan från de första invånarna.

Trädgården är inte färdig, den lever kvar i åratal. Andra vintrar försvinner en del växter med frosten och ibland kommer överraskningar på plats. Och frasen "gör ingenting nu" har också hörts flera gånger under hösten. Just nu pågår renovering av bastubyggnaden på gården och det finns fortfarande ett sommarkök på drömlistan de kommande åren. Den senaste i trädgården är en liten damm mitt på gården, färdig hösten 2019, och en grillplats färdig 2021.

Välkommen till oss!
– Sivonens familj

Kontaktuppgifter
Ägare
Hannele Sivonen
Jaakko Sivonen
Adress
Pirkkalantie 262 Visa på kartan
Postnummer
37500
Postkontor
Lempäälä
Landskap
Birkaland
Kommun
Lempäälä
Telefon
0505743279
Inträdesavgift
0 €
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

Enligt överenskommelse.

  • Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska