TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Kuurosokeiden Toimintakeskuksen Aistipuutarha

Kuurosokeiden Toimintakeskuksen Aistipuutarha

Föreningen Finlands Dövblinda rf. verksamhetscenter har en innergård, där det det finns ett funktionell område, en sinnesträdgård, som engagerar flera sinnen och används vardagligen av centrets boende och besökare. Sinnenas trädgård hör till verksamhetscentrets daglig verksamhet, men det är också en pausplats för personalen samt hem för flera olika djurarter, så som pollinerare, fjärilar, fåglar och smådjur.

I trädgården finns odlingslådor, en sinnesstig, vattenfontän, altan och utekök med eldplats, hammock samt gångar.

Sinnenas trädgård blev färdig i 2013. Trädgården ligger i verksamhetscentrets innergård och det är nästan omöjligt att se trädgården från utsidan.

I trädgården finns flera olika sortens blommor, växter, träd och buskar. Växterna ger glädje för boende och används också i köket för matlganing. Växtval och hela trädgården har planerats så, att de tar hänsyn för boende och besökare med olika funktionshinder med hörsel och synen. Här finns det mycket att känna, lukta, smaka och titta. Odlingslådorna har lyfts på midjehöjd, för att få dem att bli mer ergonomiska att jobba med. Det finns också gott om sittplatsen runt dem.

Under växtsäsongen har boende en egen trädgårdsklubb, som leds av en trädgårdsmästare och det ordnas flera olika aktiviteter i trädgården. Under vintern 2021 hade man också liv i trädgården på vintertid med sinnenas julkalender.


Kort om historik:
Sedan 1983, när verksamhetscentret byggdes, togs det hänsyn på områdets säkerhet och tillgänglighet. Då valdes det att plantera doftande och färgglada växter till gården, för att hjälpa boende och besökare att ha koll på omgivningen. Man också la märke till på gångar och ytmaterial.

Idé för den här nya trädgården kom upp under längre tid och en arbetsgrupp gjorde ett studiebesök till Kenkävero i St. Michel i augusti 2010, där det också finns en sinnenas trädgård.

Nuvarande trädgården har planerats av trädgårdsmästare Leila Anderssén 2010-2011. Planen har varit omfattande för hela trädgården, från markberedning till växternas placering och skötseln.

Sinnenas trädgård har fått bidrag och talkohjälp för byggarbete, underhållning och utveckling av flera olika Lions Club i Finland.

Kontaktuppgifter
Ägare
Suomen Kuurosokeat ry Toimintakeskus
Adress
Insinöörinkatu 10 Visa på kartan
Postnummer
33720
Postkontor
Tampere
Landskap
Birkaland
Kommun
Tammerfors
Telefon
0407022011
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

Studerande och grupper enligt överenskommelse.
Vi guidar också på finska teckenspråk.

  • Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska