TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Kissankäpälän puutarha

Kissankäpälän puutarha

När vi planerade vår lilla stadsträdgård utgick vi från att den ska vara ekologisk, lätt at sköta, producera delikatesser och skapa mångfald. Idéer har vi tagit såväl från permakultur odling som skogsträdgårdar.

Min trädgård är ännu i startgroparna. Vi flyttade in i huset redan 2015 men först förra hösten fick vi bort det sista presenningstäckta lagret. Ändå har vi redan under åren med presenningsknölar upplevt många förändringar i trädgården. Käpphäststallet har blivit vedbod och bilplatsen hinderbana. Den för moderna barnfamiljer obligatoriska trampolinen har också hittat sin väg till vår gård. Målet är kontrollerad vildhet, men på gården sysslar så många pysslare och upplevare att kontrollen tills vidare lyser med sin frånvaro.

Grunden för trädgården utgörs av en tredjedels frontmannahustomt – en bergigsluttning i en allt tätare bebyggd stadsmiljö. När varje kvadratmeter är viktig har vi placerat köksträdgården på garagets tak. Där är den också väl skyddad för rådjur, kaniner och harar. Jag har studerat vilka växter som kommer upp i trädgården och i mån av möjlighet försökt favorisera vilda växter – nässlor, harsyra, kattfot, rölleka och vicker. De vilda växterna fungerar också som insektvaggor. För lite äldre insekter finns det nektarväxter och dammen dit regnvattnet samlas. Också grodorna och ödlorna har hittat dammen. Grannskapets fåglar kommer till dammen för morgontvätt och dricksvatten. För djurens skull har vi också lämnat hål i stenterrasseringen och björkstubbar att murkna bland växtligheten

Trädgården sköter jag ekologiskt och i år har jag tagit i bruk Bokashi till gödsling. Vattenbalansen har jag på torra ställen förbättrat med biokol. Markväv har jag undvikit p.g.a. mikroplaster.

Målet är att göra trädgården till en oas för både oss och växterna samt andra djur .

Kontaktuppgifter
Ägare
Heli Nikunen
Adress
Uuraantie 15 A 2 Visa på kartan
Postnummer
02140
Postkontor
Espoo
Landskap
Nyland
Kommun
Esbo
Telefon
0405013377
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska