Jussinhaka
Jussinhaka on metsäinen puutarha vanhassa Taljalan kylässä. Piha-alueella on kivikko-istutuksia, cottage garden -ideoita ja japanilaisen puutarhan alkua sekä vanhaan kylämaisemaan soveltuvia kasveja. Joutomaa-kaistaleet saavat toimia niittyinä ja ketoina, korkeiden mäntyjen alle mahtuu kasvamaan monenlaista. Rakennetut alueet nivoutuvat villiin, eikä rajan aina tarvitse olla kovin tarkka. Paikassa viihtyvät pörriäiset ja pikkulinnut, puutarhurikin opettelee välillä rentoutumaan. Tervetuloa tutustumaan!
Vinkin perhe muutti rakentamaansa hirsitaloon huhtikuussa 2011. 'Pihalle sitten nurmikko ja ehkä muutama pensas sen laidalle', oli emännän ensimmäinen ajatus. Mieli kuitenkin muuttui. Pieniä lapsia hoitaessa puutarhaan perehtymisestä tuli kotona oloon uusi ulottuvuus. Alkoi pohtiminen, mikä meidän pihaan sopisi. Puutarhassa puuhaillessa tuli onnellinen olo.
Ensimmäinen istutusalue oli sivupihan kukkia ja yrttejä kasvava sommitelma. Siitä luonnon taltuttaminen alkoi pikkuhiljaa laajeta, koristepuutarhan aihioita siirtyi ideoista toteutuksiin. Kun monenlaista oli kokeiltu ja pihan kasvilistakin alkoi olla jo melkoinen, tulikin uudenlaisia ajatuksia. Mitä jos kaiken ei tarvitsekaan olla niin hallittua? Jos jonain kesänä ei olekaan aikaa ja intoa ylenmäärin, mitä silloin voisi jättää tekemättä? Ja mitä luonto antaisi, jos saisi vapaammin tilaa?
Jussinhaka-kiinteistön tontti on alunperin kuulunut Taljalan kylän yhden vanhan kantatilan, Pietilän talon maihin. Alueella laidunnettiin muinoin kesäisin karjaa. Kun puustoa taloa rakennettaessa ja pihaa suunnitellessa hieman raivattiin, maan siemenpankista alkoi itää monenlaisia ketokasveja. Heti alkajaisiksi paikalle ilmaantui ahomansikka ja se on osoittautunutkin ahkeraksi maanpeittokasviksi. Ryteiköistä on tullut esiin katajia, pihlajia, metsävaahteroita ja valon saadessa paremmin tilaa maasta on noussut vanhojen metsälaitumien monia tyypillisiä ruohovartisia lajeja.
Metsäistä pihaa hoitaessa on syntynyt risuaidanteita. Isolla alalle jää luonnostaan aina hoitamattomia alueita ja hoidetuillekin kohdille jätetään lehtikariketta sun muuta putua selkärangattomille. Hyönteiset tuovat mukanaan pikkulintuja. Niille on piiloja ja pesäpaikkoja maassa ja puissa, risaidoissa, pöntöissä ja kaikkialla, mistä he sellaisia keksivätkin. Puiden hoitotoimet pyritään tekemään talviaikaan, ettei pesintä häiriintyisi. Tontilla on alueelle tyypilliseen tapaan paljon kiveä. Sitä on hyödynnetty istutusalueiden tekemisessä.
Kasveja on saatu ja haettu taimialennusmyynneistä. Niitä on ostettu huolellisesti harkiten ja hetken mielijohteesta. Lajeja on runsaasti ja monipuolisesti, varovaisen arvion mukaan yli 250 kappaletta. Pääpaino on koristepuutarhan kasveilla, talon takapihalle on istutettu muutama matalakasvuinen omenapuu. Uusin juttu on väinönputkipenkki. Parantavan kansanlääkintäyrttimme, Angelica archangelican elämänkierron seuraaminen on osoittautunut suorastaan mystiseksi toimeksi.
Puutarhanhoito elää kiinni arjessa. Tehdään silloin, kun on aikaa ja intoa. Katsellaan kukissa pörrääviä mehiläisia ja kuunnellaan niiden surinaa. Suunnitellaan yhdessä uutta. Monenlaista on ehtinyt tapahtua, lapsetkin jo kasvaneet isommiksi. Piha elää muutoksessa ja on joka vuosi erilainen. Tervetuloa aistimaan tämän kesän henkeä!
Kontaktuppgifter
Öppenhållningstider
- Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
- Tillgänglig för rörelsehindrade
- Hundar tillåtna
- Kaffeservering
- Plantförsäljning
- Självplock
- Inkvartering
Servicespråk
- Finska
- Svenska
- Engelska