TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Hiidenperä

Hiidenperä

Från 1960-talet till 2000-talet fanns det en handelsträdgård här vid en skuggig skog. När företagaren pensionerades, revs gamla hallar bort och det planterades en nyttoträdgård och några prydnadsträd på grunden av en av hallarna. Eeka (alias Sepänmäentarhuri) köpte platsen i 2021 och det finns överstora planer för det nu...

Tervetuloa tutustumaan Tarhurin omaan puutarhamatkaan, uuden puutarhan ensimmäisistä askelista alkaen!

2024 on jo kolmas kokonainen vuoteni tämän pihan ja puutarhan kanssa. Viime kesän saavutuksia olivat kasvimaan alku, ruusumajan alku ja koiralammikon alku... Alkua paljonkaan pidemmälle niissä en vielä päässyt, mutta uusi vuosi, uudet kujeet, ja pala kerrallaan tämä etenee. Ensimmäinen varsinainen terassi kuitenkin eteni niin pitkälle, että sillä voi jo oleskella - mikäli kestää paahdetta. Tänä vuonna pyrin rakentamasn siihen pergolaa ylle, ja pergolaan tietysti istutetaan köynnöksiä, jotka tulevina vuosina alkavat jo mukavasti suojaamaan terassin käyttäjiä. Syksyllä istutin myös muutaman pähkinäpensaan, sekä uusia hedelmäpuita, mutta hanget korkeat nietokset auttoivat jäniksiä herkuttelemaan uusilla puilla, eikä tälle keväällä jäänyt niistä paljon nähtävää...

Syksyllä 2023 valmistui - ainakin jossain määrin - pieni pihakanala, ja sinne haettiin asukkaat. Kanala ei kuitenkaan pysynyt riittävän lämpimänä vuodenvaihteen pakkasilla, joten Kanahovi siirtyi ulkovarastoon viettämään virikkeellistä laatuaikaa kevääseen saakka. Kukko Ludvig XIV, sekä hänen kanasensa Madame de Maintenau, Orkidea, Munaus ja Nugetti tepastelevat pian taas omassa kanalassaan ja sen ulkotarhassa, koska ulkovarasto tarvitaan Tarhurin holtittomaksi menneiden esikasvatusten tukikohdaksi.

Toukokuussa Hiidenperään saapuvat jälleen uudet asukkaat, muutamia kymmeniä tuhansia surisevia neitokaisia laatikoissaan. Tarhuri ja apulaispuutarhuri pääsevät pian sovittamaan valkoisia haalareitaan ja harsohattujaan, ja laulelevat Maija Mehiläisen tunnusmusiikkia.

Kanahovin ja pörriäisten lisäksi kesän 2024 kolmas ihana uutuus on leikkokukkavillitys. Syksyn aikana jotain pieniä tappioita sattui kukkapenkeissä, koska eräs riiviömäinen koiranpentu osallistui puutarhatöihin turhankin ahkerasti. Leikkokukkahuuma kuitenkin tuli jäädäkseen, ja neliö kerrallaan tästä savimaasta tehdään hyvää kasvualustaa.

Tarhurin visiot 1,2 ha tontille sisältävät jatkossa mm. lisää lampia, metsäpuutarhan, kotieläimiä, pihasaunan, maakellarin ja kesäkeittiön... Osittainen omavaraisuus ja permakulttuuri kiinnostavat.

Tule vaihtamaan ajatuksia kasvihullun visionäärin kanssa, kahvitellaan ja hortoillaan yhdessä!

Voit seurata Tarhurin toilailua blogista www.tarhuri.com tai instasta nimellä @sepanmaentarhuri. (Tulossa on myös Hiidenperän tilan oma Facebook-sivu.)
Mutta kuten viherpöllöilijät tietävät, tämä aika käytetään mieluusti 24/7 siellä pihalla, joten sometus saattaa olla hieman sattumanvaraista...

Kontaktuppgifter
Ägare
Eeka T
Adress
Helsingintie 2524 Visa på kartan
Postnummer
11910
Postkontor
Riihimäki
Landskap
Egentliga Tavastland
Kommun
Janakkala
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

Temadagen 9.7.2023 kl. 12-17, övriga tider enligt överenskommelse.

  • Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska