TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Hiidenperä

Hiidenperä

Från 1960-talet till 2000-talet fanns det en handelsträdgård här vid en skuggig skog. När företagaren pensionerades, revs gamla hallar bort och det planterades en nyttoträdgård och några prydnadsträd på grunden av en av hallarna. Eeka (alias Sepänmäentarhuri) köpte platsen i 2021 och det finns överstora planer för det nu...

Välkommen att bekanta dig med Trädgårdsmästarens trädgårdsresa redan från fösta början!

Förra sommaren planer gick att förverkliga i stora del, jag kunde bygga ett staket runt trädgården, lagade två stora odlingslådor till potager, första pperennarabatter och hade lite sommablommor. Under hösten 2022 började jag grävarbete för roshydda och nu har jag kommit så långt att jag har kunnat göra färdigt formen av armeringsgärn och har planterat klätterrosor och klematis samt doftande örter runt formen. Målet är att få sittdelen klart till midsommaren.

Det bästa i år, jämfört med förra året är staketet, då nu finns det inte mera buffet av liljor till vitsvanshjort eller blåbär till fälthare.

Det stora växthuset har sett sina bästa dagar, men att reparera det får vänta. Trots det, växer där tomater, slanggurkor, chili och paprikor. Byggandet av trädgårdens första altanen går framåt långsamt, men målet är att få det som användbar i början av sommaren. Pergola får vänta en stund till…På altanen ska det bli krukplanteringar, möjligtvis med temat från Medelhavet.

Årets nyhet är trädgårdens första vattenelement, Sammakkolampi, som kommer att bli hundarnas pool. Det är en liten pool, som är ännu under arbete. Nu med dammen finns det också möjlighet att börja med bevattningssystem. Vatten från egen brunn används inte längre som hushållsvatten, men därifrån kan man ta vatten till bevattningen och till dammen i framtiden.

Trädgårdsmästaren visioner, för 1,2 ha tomt, är att ha dammar, skogsträdgård, skaffa husdjur, bygga utebastu, jordkällare och utekök...också permakultur och självförsörjning är något som intresserar.

Kom och byta tankar med en planttokig visionär, vi tar en fika tillsammans och pratar om trädgård!

Du kan även följa Trädgårdsmästaren via bloggen www.tarhuri.fi eller på Instagram @sepanmaentarhuri. (I planerna finns att göra en egen Facebook-sida till Hiidenperä.)

Men som alla trädgårdstokiga vet, man är gärna ute den här tiden 24/7, så det kan vara tystare på sociala medier på grund av det.

Kontaktuppgifter
Ägare
Eeka T
Adress
Helsingintie 2524 Visa på kartan
Postnummer
11910
Postkontor
Riihimäki
Landskap
Egentliga Tavastland
Kommun
Janakkala
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsinformation

Temadagen 9.7.2023 kl. 12-17, övriga tider enligt överenskommelse.

  • Enligt överenskommelse
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska