TRÄDGÅRDAR

Öppna Trädgårdar 16.6.2024 kl. 12-17

Sök Trädgårdar

Björknäs II

Björknäs II

Villträdgård BJÖRKNÄS II från 1920-talet på Vårdö restaureras med talkokrafter. I den mångsidiga trädgården finns ännu ursprungliga konstruktioner och sorter. Du får en möjlighet att se och uppleva den grönskade trädgård i en idyllisk Vårdö den 16.6.2024 kl 12-17. Guidade turer kl 13 och 15, gitarrkonsert kl 16.

Villa och trädgården hör till Helsingfors 1920-talet ångbåtsperiod och har klassats som kulturhistorisk värdefullt objekt. Trädgården har blivit förvildad och villas nuvarande hyresgäst, Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry, restaurerar trädgården med talkokrafter enligt experternas plan. I trägården kan man se typiska geometriska karaktärer för den årtionden samt gångar och altaner gjorda av stenar. Villas ursprungliga växter som schersmin och rosenkvitten växer fortfarande vid husväggen, spireor vid altanen och gångar. Vid skogskanten finns underbara rhododendron från 1920-talet.
På temadagen ordnas två guidade turer (ca. 40 min) inne i villan och i trädgården kl. 13 och 15. Det finns plats för 30 personer per tur, först i kvarn gäller. Vi samlas vid stora gräsmattan framför villan. Musiker Patrik Vena håller en klassisk gitarrkonsert kl. 16. Konserten har fått inspiration av årets tema, trädgårdens toner.
Man kan bekanta sig med trädgården självmant under temadagen kl. 12-17. Det finns en infodisk på innergården, där man hittar mer info att läsa om villan och trädgården. Inne till villan kan man bara komma med guidade turer. Om du vill ha en vintergörna (vicia minor) med dig hem, ta med en egen påse!

Vårdö är ett intressant lokalt besöksmål med sitt byggnadshistoriska värde och höga naturvärden.
Villa Björknäs II är en del av villasamhället, som har funnits på Vårdö och varit sällsynt både i Helsingfors och i hela landet. Villan drivs av Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry, som har varit verksam på Vårdö sedan 2015. Villan är tillgänglig för medlemmar och föreningen anordnar också evenemang som är öppna för allmänheten. I närheten av villan finns en markerad naturstig där man kan få veta mera av öns natursevärdheter.

Så här hittar du till villan:
Följ skyltar till odligslotter och efter det skyltar till Björknäs II genom skogen till villan. Vägen till villan går i ett varierande miljö både längs vägar och skogstigar. Det tar ca 15-20 min från färjan till vilan.

Båtförbindelser:
www.aurinkolautta.fi/
www.frs-finland.fi/itainen-saaristoreitti/

Kontaktuppgifter
Ägare
Helsingin kaupunki, vuokraaja Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry
Adress
Vartiosaari Visa på kartan
Postnummer
00830
Postkontor
Helsinki
Landskap
Nyland
Kommun
Helsingfors
Trädgårdsresemål
Nej
Öppenhållningstider
Tilläggsservice
  • Tillgänglig för rörelsehindrade
  • Hundar tillåtna
  • Kaffeservering
  • Plantförsäljning
  • Självplock
  • Inkvartering
Servicespråk
  • Finska
  • Svenska
  • Engelska