Aktuellt

Årets Öppna Trädgård 2019 är Puutarhahaltijat i Hyvinge

Heidi Wirtanen (avoimetpuutarhat a puutarhaliitto.fi), Apr 14th 2020

Under temadagen Öppna Trädgårdar som redan arrangerats under åtta år har man årligen valt årets Öppna Trädgård. Valet föll denna gång på Puutarhahaltijat Oy i Hyvinge. Juryn ville denna gång lyfta fram en av de många små gardencenters runt om i landet som deltar i evenemanget genom att göra dagen till ett glatt sommarevenemang.

Puutarhahaltijat är ett fem år gammalt företag som vill erbjuda sina kunder professionell och personlig service. Systrarna Sirpa Lepistö och Sirkku Syrjälä fick under temadagen hjälp av familjen för att kunna förverkliga programmet de hade planerat i gardencentret.

Arrangörerna satsade på information och ett program som man på förhand gjorde reklam för på sociala medier. Under temadagen fick kunderna bekanta sig med olika inredningselement för hem och trädgård, smaka på närproducerade honungsprodukter och beundra det breda växturvalet. Dessutom kunde besökarna njuta av kaffe med vofflor i trädgården. En speciell atmosfär skapade musikinslagen, Satu Lankinen underhöll under dagen besökarna med dragspelsmusik.

Första gången med

Det var första gången som Puutarhahaltijat deltog i evenemanget men de vill gärna vara med också i fortsättningen eftersom degen var så lyckad. Systrarna avslöjar ett de tidigare deltagit i temadagen genom att besöka andras trädgårdar så konceptet var nog bekant. De berättar att det bästa med dagen var att träffa besökarna och att diskutera med trädgårdsentusiaster om deras hobby.   

Försäljningen lyckades också bra under dagen. Puutahahaltijat hade satsat på urvalet så att det fanns ett mångsidigt utbud av fina perenner för sommarplanteringar. De stora perennerna intresserade kunderna. Speciellt silverbladig kaukasisk förgätmigej bytte flitigt ägare.

I väntan på nytt

I år firas temadagen den 5. juli. Puutarhahaltijat väntar redan ivrigt på att dagen ska kunna arrangeras, att begränsningarna p.g.a. coronaviruset ska vara över. Men nu förbereder de sig först för vårsäsongen. Människor längtar efter färg och glädje både till balkonger och trädgårdar, då nyheterna annars är så dystra, konstaterar systrarna.

Vårens hit kan t.ex. vara ett par gamla gummistövlar som målats i kalkfärg och i vilka man planterat blommor i glada färger. Också alla färdiga planteringar och idéer fungerar som planteringsförslag. Allt som piggar upp är bra, konstaterar de glada systrarna.