Aktuellt

I väntan på Öppna Trädgårdar!

Heidi Wirtanen (avoimetpuutarhat a puutarhaliitto.fi), Mar 25th 2020

I väntan på Öppna Trädgårdar – anmäl dig!

Ingenting är så givande som att vänta på att sommaren ska börja och att trädgårdarna igen börjar grönska. I år öppnas trädgårdarna söndagen den 5. juli. Då kan alla som vill göra en upptäcktsresa till intressanta trädgårdar. Både privata och offentliga trädgårdar öppnar sina grindar för allmänheten då den nationella Öppna Trädgårdar -dagen firas för nionde gången i Finland.

Årets tema är ’Trädgårdskunskap tillsammans’. De som deltagit i temadagen har ofta lyft fram utbytandet av erfarenheter som en viktig orsak till varför man deltar år efter år. Många njuter av skönheten och trevnaden i trädgården men det är också alltid roligt att bekanta sig med nya arter och sorter, få skötselråd och se personliga planeringslösningar. Varje trädgård återspeglar sin ägare.

Anmäl dig 

Genom att skapa en trädgårdsprofil kan man redan nu anmäla sin trädgård till sommarens temadag på oppnatradgardar.fi. Webbsidan är inte bara till för temadagen, utan den fungerar även som en plats där man hittar både offentliga och privata trädgårdsbesöksmål under hela säsongen.

I år betonas även ekologiska lösningar i trädgården. Puutarhaliittos – Trädgårdsförbundets medlemsföreningar ha valt det till sitt tema för 2020. Vår samarbetspartner Biolan har produkter med vilka såväl plantuppdrivning och jordförbättring som gödsling och kompostering lyckas på ett ekologiskt sätt.

Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry i samarbete med Kotipuutarha-lehti och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsfond och Maiju och Yrjö Rikalas fond understöder evenemanget vars samarbetspartners även är Allergi- hud- och astmaförbundet med kampanjen ’Terve askel luontoon’