Aktuellt

Årets Öppna Trädgård 2018 till Bohemian Lulle

Heidi Wirtanen (avoimetpuutarhat a puutarhaliitto.fi), Apr 6th 2019

På Vårmässan i Helsingfors 6.4.2019 fick Trädgården Bohemian Lulle i Vanda motta priset för bästa Öppna Trädgård 2018.
Priset delades nu ut för sjunde gången utgående från evenemanget som ordnades i juli 2018.

Juryn var enhällig eftersom Marjo och Jan Hämäläinens trädgård uppfyllde de kriterier som fanns för årets trädgård och hade under temadagen ca 150 besökare. En av grunderna för utmärkelsen var att trädgården var upplevelserik och prunkande. Trädgården som familjen byggt tillsammans är mångfunktionell och artrik med köksträdgård, färggranna krukor och en atmosfärrik plats för umgänge. Att man utnyttjat återanvända material ger trädgården en avslappnad och hemtrevlig känsla. 

Trädgården Bohemian Lulle grundades för 12 år sedan, och planteringarna har under årens lopp förbättrats och utökats. Här finns en stor mängd traditionella perenner. De gamla äppelträden, växthuset och köksträdgården med sina örter och grönsaker lockar till att plocka ätbart direkt på bordet. Familjen trivs med att l laga mat och äta ute i trädgården.

Plats finns också för familjens hund som gärna följer med matte då hon arbetar i trädgården. Allt som allt omfattar den skötta delen av trädgården ca 1000 m2.

Med utmärkelsen Årets Öppna Trädgård vill man lyfta fram upplevelserika trädgårdar som deltagit i temadagen. Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet  vill också på detta sätt lyfta fram finländsk trädgårdskultur samt främja trädgårdsresor i Finland. Utmärkelsen delas årligen ut till en trädgård som deltagit i den nationella Öppna Trädgårdar -temadagen.